2020 BUMA Award voor Hardy Mertens

De ‘Edisons van de blaasmuziek’ worden jaarlijks toegekend aan personen die een grote en positieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. Oud dirigent van Koninklijke harmonie EMM Hardy Mertens (60) kreeg 27 november jl. de award omdat hij in zijn veertigjarige loopbaan als componist een omvangrijk oeuvre van 150 werken heeft opgebouwd dat door orkesten over de hele wereld wordt gespeeld.

Hardy Mertens componeerde voor het 150-jarig bestaan van harmonie Eendracht Maakt Macht in Wessem in 2018 het jubileumstuk The Bridge. Een compositie waarvoor hij de vrije hand kreeg om een feestelijk muziekstuk te maken dat uitdrukking geeft aan de verbondenheid van de harmonie met het Maasdorp Wessem. Hardy kwam als jonge dirigent en componist naar Wessem en bracht de hermonie in 23 jaar naar de landelijk top met maar liefst vier landskampioenschappen in de jaren ’80 en ’90.

Zijn doorbraak als componist beleefde hij in 1989 toen zijn werk Zodiac, Limit for the Lion tijdens het Wereld Muziek Concours in de internationaal sterk bezette tweede divisie verplicht werk was. Dat leverde hem onder meer contacten op met orkesten in Singapore en Sardinië waar hij tot op heden regelmatig als gastdirigent actief is. Voor zijn vele verdiensten voor de blaasmuziek werd Mertens vorige week benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bron: Klankwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *