Over ons

De harmonie

IN HISTORISCH PERSPECTIEF

De Koninklijke Harmonie “Eendracht Maakt Macht” Wessem werd opgericht in 1868, in eerste instantie als een zangvereniging, die na enkele jaren werd omgevormd tot een harmonieorkest. Na een veelbewogen historie behaalde de harmonie in 1959 onder leiding van Mathieu Smeets de landstitel in de Ere-Afdeling. Het duurde daarna nog tot 1974 voordat EMM onder leiding van de jeugdige Jan Cober in Haarlem de kampioenswimpel in de Superieure Afdeling veroverde.

Bij gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 1968 werd aan de vereniging het predicaat “Koninklijk” toegekend. Nieuwe landstitels in de Superieure Afdeling werden gehaald in 1978, eveneens onder leiding van Jan Cober en in 1987 en 1991 onder Hardy Mertens. Na het zeer succesvolle bondsconcours in 1995 volgde promotie naar de Concertafdeling. Gouden kampioenswimpels werden aan het vaandel geregen in 2000 (o.l.v. Hardy Mertens), 2010 (o.l.v. Jean-Pierre Cnoops) en 2015. Van 2011 -2018 staat de Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht onder leiding van Roger Niese. Na het jubileumfeest in juni 2018 nam Bart Partouns het stokje van Niese over. Sinds januari 2024 stond harmonie EMM onder leiding van interim dirigent Jacques Claessens. Vanaf juni 2024 is Jacques Claessens onze vaste chef.

EMM tijdens het concert Verrassende Ontmoetingen in Tilburg, 2019
Vanaf Juni 2024 staat EMM onder leiding van dirigent Jacques Claessens.

MUZIEK MAKEN OP HOOG NIVEAU

EMM Wessem staat voor muziek maken op hoog amateurniveau. We zijn een relatief kleine harmonie met een bezetting van ca. 50 spelende leden. Veel van onze leden hebben een zeer goede amateuropleiding gevolgd of zelfs een concervatoriumstudie gedaan. Door het individueel hoge niveau kunnen we fijn samen muziek maken. We studeren meerdere programma’s per jaar in, die we op gemiddeld 4 concerten per jaar uitvoeren.

Gemiddeld 4 concerten per jaar 

Vaste momenten in onze jaarplanning zijn naast 2 podiumconcerten in het voor- en najaar ook de optredens in ons eigen dorp: Het traditonele marktconcert, een openluchtconcert op de monumentale markt in Wessem voor de zomervakantie; en een kerst- of nieuwjaarsconcert.

Repetitie op zondagochtend

De harmonie repeteert op zondagochtend van 10-13u (met pauze). Je vindt ons dan in onze eigen harmoniezaal op de Wallenstraat 7 in Wessem.
 

Wessem

HISTORISCH STADJE AAN DE MAAS

Wessem of in het Limburgs Wèssem, is een historisch stadje aan de Maas, wellicht reeds in de 7e eeuw gesticht met als naam Wisheim. Wessem verkreeg in 1150 stedelijke rechten op het gebied van vissen, molen, haven, tol en munt, die uiteindelijk zijn omgezet naar stadsrecht. Daarmee is het de oudste stad van beide Limburgen. Wessem hoorde bij het Overkwartier of Opper-Gelre en was achtereenvolgens Spaans en Oostenrijks. In de Franse tijd hoorde het bij het Belgisch departement van de Nedermaas.

Wessem kent een verleden als belangrijke handelsplaats. De bouw van deze plaats straalt dit nog steeds uit. Het marktplein is, naar verhouding van de omvang van dit rustieke stadje, groot te noemen. Het stedelijk karakter van het centrum wordt benadrukt door een net van intieme, nostalgische straatjes, verhard met maaskeitjes. Vele authentieke panden en handelshuizen zijn bewaard gebleven. De grote binnenplaatsen en schuren zijn vaak mooi gerestaureerd met oog voor detail. Bezienswaardigheden zijn de St. Medarduskerk, oorspronkelijk gebouwd omstreeks het jaar 946, die na verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen 1948 en 1951 werd herbouwd. Het voormalige gemeentehuis op de markt met hiervóór het wapen van de gemeente Wessem welk in maaskeitjes is uitgebeeld.