In beeld – EMM

EMM in beeld

Neem een kijkje achter de schermen van harmonie EMM

Gezamenlijk concert met Harmonie Wamel

Op Verzeuk op Bezeuk 2022

Processie 2022

Allerzielen 2021

Kerstspecial Wessem 2020

2020 BUMA Wind Music Award voor Hardy Mertens

Verrassende ontmoetingen 2019
EMM Filmmatinee 2019

De harmonie

in Historisch Perspectief

De Koninklijke Harmonie “Eendracht Maakt Macht” Wessem werd opgericht in 1868, in eerste instantie als een zangvereniging, die na enkele jaren werd omgevormd tot een harmonieorkest. Na een veelbewogen historie behaalde de harmonie in 1959 onder leiding van Mathieu Smeets de landstitel in de Ere-Afdeling. Het duurde daarna nog tot 1974 voordat EMM onder leiding van de jeugdige Jan Cober in Haarlem de kampioenswimpel in de Superieure Afdeling veroverde.

Bij gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 1968 werd aan de vereniging het predicaat “Koninklijk” toegekend. Nieuwe landstitels in de Superieure Afdeling werden gehaald in 1978, eveneens onder leiding van Jan Cober en in 1987 en 1991 onder Hardy Mertens. Na het zeer succesvolle bondsconcours in 1995 volgde promotie naar de Concertafdeling. Gouden kampioenswimpels werden aan het vaandel geregen in 2000 (o.l.v. Hardy Mertens), 2010 (o.l.v. Jean-Pierre Cnoops) en 2015. Van 2011 -2018 staat de Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht onder leiding van Roger Niese. Na het jubileumfeest in juni 2018 neemt Bart Partouns het stokje van Niese over.

Wessem

Historisch Stadje aan de maas

Wessem of in het Limburgs Wèssem, is een historisch stadje aan de Maas, wellicht reeds in de 7e eeuw gesticht met als naam Wisheim. Wessem verkreeg in 1150 stedelijke rechten op het gebied van vissen, molen, haven, tol en munt, die uiteindelijk zijn omgezet naar stadsrecht. Daarmee is het de oudste stad van beide Limburgen. Wessem hoorde bij het Overkwartier of Opper-Gelre en was achtereenvolgens Spaans en Oostenrijks. In de Franse tijd hoorde het bij het Belgisch departement van de Nedermaas.

Wessem kent een verleden als belangrijke handelsplaats. De bouw van deze plaats straalt dit nog steeds uit. Het marktplein is, naar verhouding van de omvang van dit rustieke stadje, groot te noemen. Het stedelijk karakter van het centrum wordt benadrukt door een net van intieme, nostalgische straatjes, verhard met maaskeitjes. Vele authentieke panden en handelshuizen zijn bewaard gebleven. De grote binnenplaatsen en schuren zijn vaak mooi gerestaureerd met oog voor detail. Bezienswaardigheden zijn de St. Medarduskerk, oorspronkelijk gebouwd omstreeks het jaar 946, die na verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen 1948 en 1951 werd herbouwd. Het voormalige gemeentehuis op de markt met hiervóór het wapen van de gemeente Wessem welk in maaskeitjes is uitgebeeld. 

 

In Memoriam

Op 1 november 2017 overleed Lambert Lalieu, voorzitter van onze harmonie. Wij zijn ‘gruuëts’ dat wij een voorzitter in ons midden hebben gehad die met zo veel plezier en doorzettingsvermogen richting gaf aan onze vereniging, en met name aan de jeugd binnen onze club.

‘Gruuëts’ zijn wij ook op de dames Annie de Baar en Mia Smeets, die heel betrokken en met grote inzet jarenlang de spil waren van het damescomité waarmee ze een niet aflatende bijdrage leverden aan de Havenfeesten en de kien avonden. Nadat wij op 23 oktober 2018 definitief afscheid namen van Annie de Baar, volgde ruim een maand later, op 8 december het bericht dat ook Mia Smeets was overleden. Wij herinneren hen als loyale, betrouwbare leden.

Op 24 februari 2019 ontvingen wij het droeve bericht dat Har Verheggen veel te vroeg is overleden. Har was lid van EMM sinds 1976 en een muzikant en verenigingsman in hart en nieren. Met zijn bastuba en basgitaar legde hij gedurende alle jaren bij de harmonie en de Maaskapel het fundament voor de vele mooie muziek die werd gespeeld. Hij was naast muzikant ook bestuurslid en vicevoorzitter.