150 jaar EMM
1868 - 2018

150 jaar EMM Wessem

Koninklijke harmonie Eendracht Maakt Macht

Als mensen samenwerken kunnen we veel bereikenDát is wat de harmonie al 150 jaar verbindt met Wessem en dat is wat wij willen uitstralen. En dat doen wij met muziek. Omdat muziek verrijkt, verbindt en ontroert. Wij creëren verbinding en raken ons publiek met de schoonheid van de muziek. 

De jubileumfestiviteiten van 22 t/m 24  juni 2018 vonden plaats aan de Wessemse Maas boulevard aan de rand van de historische dorpskern. Vanaf een groot podium met lichtshow traden een veelheid aan muzikanten op. Apotheose was de wereldpremière en uitvoering van de jubileumcompositie The Bridge door de jubilerende vereniging zelf. 

Alle activiteiten in het jubileumjaar waren gericht om invulling te geven aan verbinding. Verbinding in de breedste zin van het woord.

2018-06-23 EMM 150 jr- 311

The Bridge - Hardy Mertens

gedicht Wido Smeets, foto's Carla Correddu

DE BRUG

Ik ging naar Wessem om de brug te zien
twee oevers, ik kende er maar een
los zand en grind, de overslag
het veer, de schuine kade

ik zie peppels aan de overkant, ze buigen
voor de wind, de veerman roept
naar De Vooruitgang, ‘Vaar, Thei, vaar!’
hij knikt en rookt, het ruim vol kiezelsteen

kijk daar, twee blije boeren boven d’eerd,
een bus van Rulkens Thorn, heel terug
van zwart behuilde gangen, het brood
der mannen verkruimeld in doeken van damast

ginds kaatst de zon met de rivier de dag
eruit, de Maas maakt zich nog eenmaal lang
een molen baggert door, het water draagt
tot bij de brug, gestolde grind, meer is ‘t niet

Muziek verbindt

Muziek verbindt de samenleving, lokaal en provinciaal. En de harmonie speelt daarin een belangrijke rol. Soms als ik ergens voor mijn werk in Limburg kom, en dat kan in de kleinste dorpskernen zijn, hoor ik op de achtergrond het schallen van trompetten of het geroffel van de drumband. Muziek! Heerlijk.

Muziek is niet altijd vanzelfsprekend! Want het runnen van een harmonie die het moet hebben van de inzet van vrijwilligers is soms een echte uitdaging. Zeker in een tijd waar we op een aantal plaatsen kampen met een verenigingsleven dat onder druk staat, is het honderdvijftig jarig bestaan van de Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht Wessem een symbool voor een Limburg dat verbondenheid en gemeenschapsgevoel in ere houdt.

Een harmonie die onafgebroken al 150 jaar lang een spilfunctie vervult in een dorp met iets meer dan 2000 inwoners. En die kan bogen op vele muzikale hoogtepunten, met onderscheidingen in de superieure afdeling en de twee kampioen wimpels in de Concertdivisie. Een prestatie van formaat, die te danken is aan een zeer sterk besef van traditie die vele generaties aan elkaar hebben doorgegeven, aan een grote waardering van de harmonie muziek, en bovenal de tomeloze inzet van de vele inwoners van Wessem die zich in al die jaren geheel vrijwillig hebben ingespannen voor de harmonie.

En juist dat vind ik als gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg fantastisch. Cultuur is iets dat door ons allemaal wordt gedragen, dat onderdeel uitmaakt van on DNA, en waar we het liefst dagelijks mee bezig zijn. De Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht Wessem mag met recht een groot feest vieren, want zij zijn met deze mijlpaal een schitterend voorbeeld voor vele lokale (muziek) verenigingen, zowel binnen als buiten Limburg. Gefeliciteerd met uw 150-jarig jubileum.

Ger Koopmans
Gedeputeerde Cultuur Provincie Limburg

EMM_liggend
Foto galerie van het openingsconcert op 14 januari 2018 in de St Medardus kerk te Wessem.

Foto’s gemaakt en beschikbaar gesteld door Frans Caris.

Foto galerie van het lente concert op 21 april 2018 in Don Bosco te Heel samen met de Philips Harmonie.

Foto’s gemaakt en beschikbaar gesteld door Frans Caris.

Foto galerie van het jubileum weekeinde 22 t/m 24 juni  op het feestpaviljioen aan de maas boulevard in wessem 

Foto’s gemaakt en beschikbaar gesteld door Frans Caris.

Foto galerie van het Kerstconcert 2018 in de Medarduskerk in Wessem

Foto’s gemaakt en beschikbaar gesteld door Frans Caris.