De brug in Goed Gerei

Op 24 mei verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers in Amsterdam het boek Goed gerei. Opkomst en ondergang van een (meubelmakers)familie, waarin Wido Smeets een eeuw familie- en dorpsgeschiedenis (het verhaal speelt zich grotendeels in Wessem af) bij elkaar brengt.

Het boek vormde afgelopen jaar tevens de inspiratiebron van de compositie The Bridge die Hardy Mertens speciaal ter ere van 150 jaar EMM schreef. Drie citaten uit Goed gerei pronken op de titelpagina van de partituur.

In het met tal van historische foto’s gelardeerde Goed gerei staat een full colour tekening van Wessem omstreeks 1950 van de bekende architect Jo Coenen. Het boek is op voorhand goed ontvangen, getuige de navolgende reacties:

“Goed gerei is evenzeer roman, als non-fictie als een soort narratieve geschiedschrijving. Wido Smeets neemt iedereen serieus en kijkt ook naar zichzelf met de blik van iemand die uit deze gemeenschap voortkomt, zonder valse schaamte en zonder de meestal onuitstaanbare wraaklust die daar zo vaak bij hoort. Prachtboek.” Cyrille Offermans, literatuurcriticus.

“Als lezer ontwikkel je gaandeweg een vertrouwdheid met de Smeetsen, de constanten in hun familiegeschiedenis die je gaat zien, de onafwendbaarheid van de neergang die je voorvoelt… ja, prachtig, prachtig is het. Een docu-roman van grote klasse.” Harald Merckelbach, hoogleraar UM.

Wie Goed gerei wil bestellen, kan terecht op de site www.goedgerei.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *