Bijzondere band Wessem en Oberkrüchten

Muziek kent geen grenzen. Dat bewijst de vriendschappelijke banden die de koninklijke harmonie Eendracht Maakt Macht uit Wessem (Nederland) en harmonie Frei-weg Oberkrüchten uit Duitsland al vele decennia onderhouden. Hoorniste Corinna May, zelf begonnen bij Frei-weg en nu spelend in Wessem, heeft uitgeplozen hoe deze bijzondere samenwerking is ontstaan.

Toen in 1949 in Oberkrüchten (enkele kilometers over de Nederlands-Duitse grens bij Roermond) Instrumentalverein Frei-weg* werd opgericht, werd in Wessem al decennialang harmoniemuziek op hoog niveau gespeeld. De twee orkesten konden toen nog niet bevroeden dat de muzikale vlucht en historie van beide verenigingen door onderlinge samenwerking zo met elkaar vervlochten zou worden.

Concertpartner
De gemeenschappelijke geschiedenis begint in 1972, toen Frei-weg ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum een groot gezamenlijk concert in de plaatselijke Schwalmtalhalle organiseerde. Concertpartner was de koninklijke harmonie Eendracht Maakt Macht uit Wessem. Dirigent Ludwig Daniels uit Oberkrüchten moest zich echter vlak van tevoren terugtrekken vanwege een ziekenhuisopname. Er moest dus een vervanger komen. Een oplossing was al snel gevonden: de Oberkrüchtener trombonist Klaus Leven werkte samen met de Wessemer Cor Deneer op vliegbasis in Elmpt (Duitsland). Cor was fluitist bij EMM Wessem en op verzoek van Klaus sprong hij bij dit concert in als plaatsvervangend dirigent. De aanhoudende gezondheidsproblemen van Ludwig Daniels zorgden ervoor dat de samenwerking tussen Cor Deneer en Frei-weg langer duurde: Cor werd de eerste Wessemse dirigent in Oberkrüchten.

Concours
Andersom vroeg Cor aan Klaus om te helpen op trombone in Wessem toen EMM in 1974 deelnam aan een muziekconcours in Haarlem. Grappige anekdote: Tijdens de opname plaatst een geluidstechnicus een microfoon recht voor Klaus. Klaus vraagt hem: Wat als ik verkeerd speel? Antwoord: Dan zou je hier niet moeten zitten.

Succesvol
Begin jaren tachtig wilde Cor Deneer het muzikale stokje overdragen. In eerste instantie werd Ton van Buggenum, trombonist in Wessem, gepolst. Die was echter op vrijdagavond, de traditionele repetitieavond in Oberkrüchten, verhinderd. Hij adviseerde om bij collega-muzikant Har Adams (eerste klarinettist bij EMM) aan te kloppen. De benoeming van Har Adams bleek een schot in de roos: van 1982 tot 2010 was hij zeer succesvol als dirigent in Oberkrüchten. In deze 28 jaar kneedde hij een hele nieuwe muzikale generatie. Daarbij werd hij regelmatig actief ondersteund door een groeiende groep Wessemse muzikanten die meespeelden tijdens het jaarlijkse lenteconcert in Oberkrüchten.

Kameraadschap
Maar de Nederlandse en Duitse muzikanten maakten niet alleen samen muziek. Ook kameraadschap en gezelligheid stonden hoog in het vaandel. En zo groeide – vaak tot in de late uurtjes – de Duits-Nederlandse vriendschap tussen beide clubs. Zo is dus de traditie van de Wessemse uithulpen bij de voorjaarsconcerten van Frei-weg, die tot op de dag van vandaag voortduurt, ontstaan. Overigens staat sinds 2015 met Ton van Buggenum weer een Wessemer-dirigent bij Frei-weg op de bok. In de afgelopen decennia hebben zo jaarlijks tientallen Nederlandse en Duitse muzikanten samengespeeld. Verschillende van hen werden zelfs tijdelijk of permanent lid van beide clubs. Ook dit jaar werd de muziekclub uit Oberkrüchten tijdens het voorjaarsconcert ondersteund door ‘haar’ uithulpen uit Wessem.

*De naam Frei-weg is opvallend. Karl Heinrichs, oprichter van de vereniging, zei tegen zijn eerste leerlingen: “Ihr müsst frei-weg spielen” of te wel “Speel gewoon lekker vrij-uit!”.

Op de foto: Groepsfoto van het bestuur van Frei-weg met de Wessemse muzikanten die meespeelden tijdens het voorjaarsconcert van 2022.

Tekst: Corinna May – Foto: Aanlevering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *