Stef Strous

Stef Strous

Burgemeester Maasgouw
Lid van het Comité van Aanbeveling
Via de redactie

Eendracht Maakt Macht

Eendracht maakt macht, geeft aan ergens voor staan, voor saamhorigheid, samen ergens naar toe willen, een doel hebben. Vanuit mijn politieke levensovertuiging spreekt me deze slogan altijd erg aan. Ik ben altijd erg nostalgisch als ik een harmonie buiten hoor spelen. Ge Reiners heeft dat ook in een lied verwoord,’ bloasmuziek’, maar al van kinds af aan vind ik dat een harmonie iets toevoegt bij een gebeurtenis.

Vroeger bij de processies, met de typische processiemars. Maar ook nu bij de intocht van Sinterklaas aan de Maasboulevard of bij de vier-daagse. Ook erg indrukwekkend en met veel toegevoegde waarde is de inbreng bij de jaarlijkse dodenherdenking hier in Wessem. Het Cecileafeest had dit jaar een andere insteek, met het overlijden van de voorzitter, maar het optreden in de kerk was ook indrukwekkend.

Naast het belang van 150 jaar er zijn in eendracht voor het dorp, is er in deze regio en in onze gemeente ook veel aandacht voor kwaliteit en top concerten. Deputé, u was er bij het Open Podium van de Koninklijke harmonie Thorn, nu bent u hier, eigenlijk kunt u hier gewoon een pied-à-terre huren om alle culturele uitingen op muzikaal gebied in Maasgouw wekelijks te kunnen meemaken.

Eendracht Maakt Macht heeft illustere dirigenten gehad. Jan Cober, Hardy Mertens en recenter Jean Pierre Cnoops. En nu natuurlijk Roger Niese. Maar de dirigent(en) hebben is een. Een goed bestuur vormen is twee. Het jeugdige bestuur is druk in het zoeken en vinden van aansprekende en aantrekkelijke programma’s die jongeren trekken en boeien.

En nu komen we waar we willen zijn. Eendracht maakt Macht, harmonie, jeugdharmonie en drumband. Het zijn de leden en hun achterban die zorgen dat er gemusiceerd wordt.   Dat er op de genoemde momenten een eerbetoon wordt verzorgd, of als een sieraad door het dorp trekt. Mijn felicitaties aan alle leden en ondersteunden functies, zoals die bij elke harmonie zijn. Harmonie heeft allerlei betekenissen. Ik zal u er niet mee lastig vallen, maar eentje wil ik tot slot noemen: In alle gevallen komt Harmonie neer op de juiste verhouding van delen.

U heeft mij gevraagd als openingshandeling een vlaai aan te snijden. En ook hier gaat het om de juiste verhouding (snijden) van delen. Ik wens jullie een mooi jubileumjaar waarin u in eendracht uw macht laat zien aan iedereen die het wil horen.

Toespraak Stef Strous, Parochiekerk St. Medardus in Wessem, Zondag 14 januari 2018