Roger Niese

Roger Niese

Dirigent en (bas-) klarinettist philharmonie zuidnederland
Dirigent jubileum programma 23 juni 2018 EMM
Via de redactie

Van Pinkeltje naar Louis Couperus.

Dat is wat dirigent Roger Niese van de jubilerende harmonie Eendracht Maakt Macht uit Wessem op 23 juni aanstaande wil bereiken. Op die zaterdag is namelijk de wereldpremière van de compositie “The Bridge” die speciaal voor het 150-jarig bestaan van de harmonie geschreven is.

“The Bridge”, geschreven door componist en ere-dirigent Hardy Mertens, handelt over leven, kerk en liefde. Grote begrippen, vertaald in een toegankelijk muziekstuk. De emoties worden ver uit elkaar getrokken in de kleine, steeds terugkerende structuurtjes die kenmerkend zijn voor Hardy ’s composities. Voor Roger de uitdaging om het zó te laten spelen dat het mooi gaat klinken. Dat ook degene die niet thuis is in de wereld van Hafabra-muziek, naar huis gaat met de belevenis: ‘Ik heb daar iets gezien. Ik heb wat meegemaakt.’

Emotie

Roger Niese voelt zich verantwoordelijk de creatie van Hardy Mertens voor de volle honderd procent weer te geven. Dat doet hij door tijdens de repetities te voelen waar het werkt en dat op te pakken om uiteindelijk de emotie vrij te laten komen op het moment van uitvoering. Hij biedt daar voor ondersteuning aan de muzikanten op de momenten dat het muzikaal moeilijk wordt, of bedenkt hoe hij het voor hen makkelijker kan maken. Overigens gaat de componist het stuk zélf dirigeren tijdens de première. Nadat Roger het stuk heeft ingestudeerd met de harmonie, zal Hardy Mertens het stokje overnemen. Een andere dirigent zorgt bij de muzikanten weer voor een zekere alertheid, zodat de luisteraar een perfecte weergave van “The Bridge” kan verwachten.

Beleving

De vertaalslag ‘van Pinkeltje naar Couperus’ wordt gedaan met hulp van diverse verenigingen uit het dorp. De bezoeker die vooral kíjkt, zal in zijn beleving meegenomen worden door onder andere de schutterij en de toneelvereniging, terwijl de luisterende bezoeker oor heeft voor de scheepsbel van het veerpont die tijdens het stuk zal klinken. En dat alles met zicht op de langsstromende Maas, van waar de harmonie musiceert.

Verbinding

Verbinding is het thema van het jubileumjaar van EMM. Door Roger Niese wordt dit als volgt verwoord: “De keuze om juist dit jubileum samen te vieren met de andere verenigingen in Wessem, is niet toevallig. Het nu geschetste beeld is een toekomstdroom, dat is waar de jubilerende harmonie naar op weg is. De onderlinge verbindingen bekrachtigen van een klein, kwetsbaar dorp. In de muziek is het hetzelfde: als muzikant moet je je geborgen voelen in het gezelschap. Het gaat er niet eens om of je eigen partij perfect beheerst. Het gaat erom: kunnen we als collectief iets betekenen? De zuigende werking daarvan, zoals tijdens een uitvoering, heeft dan zin.”

“The Bridge” wordt op 23 juni uitgevoerd aan de Maasboulevard in Wessem.

Publicatie 25-04-2018: Mariëlle Schlicher in gesprek met Roger Niese