Jeugdharmonie

Jeugdharmonie

Jeugdharmonie
Toekomstmuziek
Via de redactie

De jeugdharmonie EMM Wessem werd in 1972-1973 onder leiding van Cor Deneer opgericht, in navolging van ontwikkelingen in omringende dorpen. Hoewel de jeugdharmonie een vliegende start kende was het slechts van korte duur. Vanwege concoursdeelname in 1973 werd het prille jeugdorkest weer stilgelegd.  Het kwam voor het eerst weer in 1982 tot leven, en is sindsdien niet meer weg te denken.

De laatste jaren is het jeugdorkest uitgegroeid tot een volwaardig leerorkest voor ‘de grote harmonie’. Middels diverse optredens gedurende het jaar presenteren de jeugdige muzikanten hun muzikale kunsten, sinds enkele jaren onder de bezielende leiding van Ton van Buggenum.

Als belangrijkste taak als dirigent van de jeugdharmonie, ziet Ton het op de jeugd overbrengen van het met plezier maken van muziek. De weg naar de ‘grote’ harmonie is lang, mede doordat onze harmonie op een vrij hoog niveau musiceert. Het is daarom belangrijk dat het opleidingstraject, wat vaak veel langer is en meer inspanning en geduld vergt dan andere hobby’s, ook leuk is. Op de repetities probeert Ton aandacht te geven aan de essentiële beginselen van het samen musiceren, namelijk stemming, samenspel, ritmiek, dynamiek, enz. Ook vind hij dat er aandacht moet zijn voor de verplichtingen die ieder lid aangaat, zoals het regelmatig bezoeken van de repetities.