Hardy Mertens

Hardy Mertens

Componist en dirigent
Compositie en wereldpremière The Bridge
Via de redactie

Wanneer ik de muziek niet hoor, bestaat de muziek niet.

“Muziek bestaat pas als je ‘m hoort. En iedereen hoort ‘m op zijn eigen manier. Dus bestaat de muziek ook op heel veel verschillende manieren.”

Interessante opvatting van de componist Hardy Mertens, die voor het 150-jarig bestaan van harmonie Eendracht Maakt Macht in Wessem een jubileumstuk componeerde. Een compositie waarvoor hij de vrije hand kreeg, omdat de harmonie heel goed wist dat Hardy zou slagen in de opdracht: een feestelijk muziekstuk maken dat uitdrukking geeft aan de verbondenheid van de harmonie met het dorp. Immers kwam Hardy als jonge dirigent en componist naar Wessem en stuwde hij de vereniging in 23 jaar naar grote hoogten met maar liefst vier landskampioenschappen in de jaren ’80 en ’90.

Leven, kerk en liefde

Een aantal ijkpunten zult u wellicht herkennen als u de uitvoering gaat beluisteren op 23 juni. Dat zijn het leven en de levensvreugde van de Wessemse bevolking, de kerk als centrale plaats in de samenleving en de liefde als persoonlijke invulling. De levensdingen in het stuk zijn allemaal heel opgewekt en worden afgewisseld met de symfonisch aandoende bombastische klanken die de kerk verbeelden. De liefde is zeer romantisch. Twee althobo’s die een jongen en een meisje symboliseren op een bedje van mooie akkoorden.

Muziek is vrij

Maar laat u vooral leiden door wat u er zélf in hoort. Muziek is vrij, kunst is vrij. Er zijn geen regels. Dat is het credo van de componist. “Als je uitgaat van de verschillen van mensen, haal je het beste uit de mensen naar boven.” De verbeelding die de muziek oproept bij de componist, bij de dirigent, bij de muzikant en bij de luisteraar is niet hetzelfde. Ga dus niet op zoek naar wat mensen hetzelfde hebben, dat is niet interessant. Ga op zoek naar wat mensen eigen en dus verschillend van elkaar maakt. Dát is interessant. Wanneer iemand dit stuk volgend jaar in China gaat spelen, die nog nooit gehoord heeft van de harmonie in Wessem en nog nooit van Hardy Mertens, die maakt er iets van waarbij hij of zij denkt dat er van te moeten maken. En dat is goed ook. In zijn verbeelding zal het bijna onmogelijk zijn om het over de brug in Wessem te laten gaan.

The Bridge

“The Bridge”, titel van het jubileumstuk en tevens verwijzing naar het thema van het jubileum: verbinding. Historie die de toekomst verbindt, van oud naar nieuw, van dichtbij naar veraf, van zeker naar onzeker. De brug als symbool: je kunt teruglopen, je kunt ook naar een nieuw punt gaan. Vroeger was het een veerboot, nu is het een brug.

The Bridge is mede geïnspireerd op het boek Goed gerei van Wido Smeets dat bij componist Hardy Mertens een soort adrenaline opriep dat hem veel deed ontdekken over Wessem en zijn  jubilerende harmonie. Goed gerei is vanaf 26 mei verkrijgbaar in de boekhandel en ook online.

Op zaterdag 23 juni is de wereldpremière van deze bijzondere jubileumcompositie. Hardy Mertens zal alleen deze avond het stuk dirigeren.

Publicatie 11-04-2018: Mariëlle Schlicher in gesprek met Hardy Mertens