Leden in Beeld

Leden in Beeld

Gaby, Camiel en Celine
Toekomstmuziek
Via de redactie

Toekomstmuziek

Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht uit Wessem bestaat dit jaar 150 jaar. Het thema van het jubileumjaar is verbinding. Verbinding tussen oud en nieuw, verbinding tussen de twee oevers van de Maas, verbinding tussen de harmonie en haar dorpsgenoten. In ieder gesprek dat ik de afgelopen maanden mocht voeren met mensen die op de één of andere manier betrokken zijn bij de harmonie, kwam het woord ‘saamhorigheid’ minimaal één keer voor. Als dat geen verbinding aangeeft!

Voor dit artikel sprak ik met Gaby, Camiel en Celine, 3 leden die vanaf hun jongste jeugdjaren lid zijn van de harmonie en nu op een leeftijd zijn waarop leden de keuze maken te blijven of hun tijd aan andere activiteiten te besteden.

Familie

Alle drie komen ze uit een familie waarin de harmonie een grote rol speelt. Vanaf heel klein gingen ze met vader of moeder mee naar de repetitie, ook al vonden ze zoveel geluid best eng. Maar dat wende. Toen ze wat groter werden, kwamen daar de concerten bij en zagen ze dat de harmonie een heel gezellige club is. Na de blokfluit les kozen ze met veel enthousiasme een instrument, zodat ze ook deel konden gaan uitmaken van de groep. Samen muziek maken, samen iets bereiken. En samen feesten na een concours.

Lange weg

En toen ontdekten ze dat het best een lange weg is vóórdat je mee mag spelen bij de ‘grote harmonie’. De eenzame weg van noten leren lezen hadden ze al bewandeld. Maar om bij een harmonie van hoog niveau te spelen, is het noodzakelijk om ook nog een hele reeks theorielessen te volgen om je diploma’s te halen. Met de jeugdharmonie als tussenstation en met heel veel oefenen, hebben ze nu, al enige jaren, een vaste plek in het muziekgezelschap.

De 3e rij

Bijvoorbeeld op de gezellige 3e rij. Degene die daar een vaste plek heeft, komt na een repetitie regelmatig thuis met buikpijn. Niet van het blazen, maar van het lachen! Zo’n gezellige plek is in een andere harmonie waarschijnlijk niet meer te vinden. Dat hoort bij Wessem en niet ergens anders, het is een stukje van je jeugd, vinden de drie.  Dat is ook de reden dat ze deze harmonie niet snel zullen verlaten.

Verbinding

Een stukje jeugd, vakmanschap en gezelligheid die je niet zo makkelijk vindt in een andere harmonie. Dat is de verbinding die er binnen de harmonie is. En die soms moeilijk is uit te leggen aan buitenstaanders. Die denken dat een harmonie ‘liedjes’ speelt in plaats van ‘muziekstukken’. Maar het is veel meer dan dat! Muziek maak je niet alleen. Dus zorg je dat je er iedere repetitie bent, ook al heb je die kater op zondagochtend.  Dan leer je naar de anderen te luisteren en niet alleen met je eigen noten bezig te zijn, zodat er samenhang in het muziekstuk ontstaat. Je leert te vertrouwen op hetgeen de ander speelt en gaat daar in mee. Als er tempowisselingen zijn en een ander speelt het iets te traag, dan kun je niet in je eigen tempo blijven doorspelen, want dan zit je er helemaal naast. Dan pas je je aan de rest.

Interactief

Of de dirigent moet je een aanwijzing geven. Dan volg je dat op. Hij zorgt dat de muziek een smeltkroes van geluid wordt. Tenslotte is hij de leider van het gezelschap. De dirigent van EMM, Roger Niese, weet niet alleen de muzikanten, maar ook het publiek mee te trekken in de muziek. Op een leuke, luchtige manier spreekt hij het publiek toe, zodat het niet zo’n statisch gebeuren is tussen de spelers en de luisteraars. Het is dan wat interactiever, er komt een positieve vibe. Voor de spelers is dat heel prettig. Als ze merken dat het publiek het echt leuk vindt, weten ze dat het goed zit. Het blaast fijner en beter als je voor een groot en blij publiek speelt. Dan ben je ook echt voor die mensen aan het blazen.

Balans

Dat neemt niet weg dat er nooit moeilijke stukken worden gespeeld. Helemaal niet. Juist omdat EMM in de concertafdeling speelt, mogen er best wel zware stukken in een concert zitten. Voor een muzikant is het mooi om die te spelen. Maar er moet wel een goede balans blijven bestaan tussen iets dat prettig is om naar te luisteren en iets dat uitdagend is om te spelen.

The Bridge

De jubileumcompositie “The Bridge” waaraan nu volop wordt gerepeteerd, is zo’n stuk dat heel fijn in het gehoor ligt. Maar evenzogoed ook een paar lastige passages heeft voor een aantal muzikanten in de harmonie. De leden van de harmonie werken nu hard om in het jubileumweekend het beste resultaat neer te zetten, samen met andere verenigingen uit Wessem. Tijdens de generale repetitie vallen pas alle puzzelstukjes op hun plek en zullen ze horen hoe het buiten aan de Maasboulevard klinkt. Hetgeen toch heel anders is dan het geluid tijdens de repetities in de zaal. Dat wordt een heel spannend moment!

Eendracht Maakt Macht

De avond van de uitvoering, 23 juni, laat de harmonie horen waar ze voor staat: Eendracht Maakt Macht. Waarschijnlijk zal een argeloze toehoorder tijdens de generale repetitie nog denken dat het niets wordt, maar de muzikanten weten dat ze zullen pieken op het juiste moment. Daar zijn ze namelijk sterk in. Al wordt er tijdens repetities wel eens heel veel lol gemaakt, tijdens een uitvoering houdt iedereen focus. Dat was bijvoorbeeld heel sterk op de uitvaart van de vorige voorzitter, Lambert Lalieu. De harmonie speelde de sterren van de hemel. Het was een verdrietig moment, maar de vereniging stond er. Met een gedeelde energie. Daar was niets over afgesproken, maar iedereen droeg het uit, voor Lambert.

Eendracht Maakt Macht, dat is echt de harmonie. Noten lezen is het begin, maar met alleen noten maak je geen muziek. Je gaat samen op weg om die muziek te maken, om dynamiek te brengen in de compositie.

Hoe EMM daarin is geslaagd met de jubileumcompositie The Bridge, kunt u beleven op zaterdagavond 23 juni op de Maasboulevard in Wessem.

Publicatie 05-06-2018: Mariëlle Schlicher in gesprek met Gaby, Camiel en Celine