Foto: Hans Sweegers

Muziek verbindt

Muziek verbindt de samenleving, lokaal en provinciaal. En de harmonie speelt daarin een belangrijke rol. Soms als ik ergens voor mijn werk in Limburg kom, en dat kan in de kleinste dorpskernen zijn, hoor ik op de achtergrond het schallen van trompetten of het geroffel van de drumband. Muziek! Heerlijk.

Muziek is niet altijd vanzelfsprekend! Want het runnen van een harmonie die het moet hebben van de inzet van vrijwilligers is soms een echte uitdaging. Zeker in een tijd waar we op een aantal plaatsen kampen met een verenigingsleven dat onder druk staat, is het honderdvijftig jarig bestaan van de Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht Wessem een symbool voor een Limburg dat verbondenheid en gemeenschapsgevoel in ere houdt.

Een harmonie die onafgebroken al 150 jaar lang een spilfunctie vervult in een dorp met iets meer dan 2000 inwoners. En die kan bogen op vele muzikale hoogtepunten, met onderscheidingen in de superieure afdeling en de twee kampioen wimpels in de Concertdivisie. Een prestatie van formaat, die te danken is aan een zeer sterk besef van traditie die vele generaties aan elkaar hebben doorgegeven, aan een grote waardering van de harmonie muziek, en bovenal de tomeloze inzet van de vele inwoners van Wessem die zich in al die jaren geheel vrijwillig hebben ingespannen voor de harmonie.

En juist dat vind ik als gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg fantastisch. Cultuur is iets dat door ons allemaal wordt gedragen, dat onderdeel uitmaakt van on DNA, en waar we het liefst dagelijks mee bezig zijn. De Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht Wessem mag met recht een groot feest vieren, want zij zijn met deze mijlpaal een schitterend voorbeeld voor vele lokale (muziek) verenigingen, zowel binnen als buiten Limburg. Gefeliciteerd met uw 150-jarig jubileum.

Ger Koopmans
Gedeputeerde Cultuur Provincie Limburg

EMM_liggend
Bron: Klankwijzer.nl